Header Ads

Header ADS

Breaking News

Ροξάκια ....


Υλικά :
500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια...
1 φακελάκι μαγιά
2 αυγά χτυπημένα
1 κουτ. γλ. μπέικιν πάουερ
1 βανίλια
1/4 κουτ. γλ. αλάτι
230 γραμ. γάλα
100 γραμ. Αραβοσιτέλαιο
3 κουτ. σουπ. κακάο
3 κουτ. σουπ. ζάχαρη
1,5 κουτ. γλ. κανέλα
Για το σιρόπι:
600 γραμ. ζάχαρη
500 γραμ. νερό
1 φλούδα πορτοκαλιού
1 ξυλαράκι κανέλα
3 -4 μοσχοκάρφια
Ζεσταίνω το γάλα, χλιαρό, το ρίχνω σε ένα μπολ και προσθέτω τη μαγιά μαζί με 2 κουτ. σουπ. αλεύρι και μια κουταλιά ζάχαρη.
Ανακατεύω να διαλυθούν καλά, σκεπάζω με μία πετσέτα κουζίνας και αφήνω για 20΄, να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτω, σε αυτό το μείγμα, τα αβγά χτυπημένα,το μπέικιν πάουρ, το αλάτι, τη βανίλια και ανακατεύω.
Ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι, με το αραβοσιτέλαιο, μια το ένα μια το άλλο, ανακατεύω στην αρχή με τον αβγοδάρτη και στην συνέχεια ζυμώνω με τα χέρια μέχρι να έχω μία ζύμη σφιχτή, απαλή, να μην κολλάει ...σαν τα τσουρέκια.
Ζυγίζω το ζυμάρι και κόβω το 1/3 της ζύμης.
Το βάζω σε μικρό μπολ και προσθέτω, το κακάο, τη ζάχαρη, το κακάο, το γαρύφαλλο και ζυμώνω πολύ καλά, μέχρι να ενσωματωθούν, ομοιόμορφα τα υπόλοιπα υλικά.... Για να βοηθήσω ρίχνω 5-6 σταγόνες λάδι.
Μοιράζω τη λευκή ζύμη σε τρία κομμάτια και το ίδιο κάνω και με την σοκολατένια ζύμη.
Στον πάγκο μου, ανοίγω το ένα κομμάτι λευκής ζύμης σε ορθογώνιο λεπτό φύλλο.
Παίρνω το ένα κομμάτι σοκολατένιας ζύμης και το κάνω ρολό, όσο είναι σε μήκος το λευκό φύλλο.
Βάζω το σοκολατένιο ρολό στην άκρη του φύλλου και τυλίγω.
Πρέπει να βγει, ένα ρολό εξωτερικά λευκό και μέσα σοκολατένιο.
Στρώνω αντικολητικό χαρτί ψησίματος, σε 2 ταψιά και τοποθετώ τα ροξάκια μου, αραιά το ένα με το άλλο.
Με ένα μαχαίρι κόβω το ρολό σε κομμάτια 2 εκ. το καθένα.
Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε όλα τα ρολά.
Προθερμαίνω το φούρνο, στους 180oC και ψήνω, για 30΄.
Παίζει ρόλο και ο κάθε ηλεκτρικός φούρνος .... Θέλει να ροδοκοκκινίσουν λίγο ....όχι να καούν.
Σε κατσαρολάκι βάζω την ζάχαρη, το νερό, το ξύλο κανέλας, τα μοσχοκάρφια, την φλούδα πορτοκαλιού και βράζω για 5΄-6΄.
Αφήνω τα ροξάκια μου να κρυώσουν τελείως.
Τα βάζω σε ένα ταψί και ρίχνω όλο το σιρόπι καυτό, όπως είναι και κρύα τα ροξάκια, από πάνω στο καθένα ξεχωριστά με ένα κουτάλι και στην συνέχεια όλο το υπόλοιπο μες στο ταψί και τα αφήνω όση ώρα θέλουν για να τραβήξουν όλο το σιρόπι.
Μόλις ποιούν όλο το σιρόπι, τα τοποθετώ σε πιατέλα και αν μείνουν, τα διατηρώ σε κλειστό μπολ για να μην ξεραθούν !!!
Καλή Επιτυχία !!!!
Τη συνταγή μας την εστειλε η Καίτη Νίνου..