Header Ads

Header ADS

Breaking News

Κουλουράκια με άρωμα μαστίχας και πορτοκαλιού


Υλικά για περίπου 80 κομμάτια (5 λαμαρίνες)
500 γρ. αγελαδινό βούτυρο
1500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
500 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
2 κουταλάκια baking powder (ανακατεμένο μέσα στο αλεύρι)
Ξύσμα και χυμός από 4 μεγάλα ζουμερά πορτοκάλια
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι
3/4 κουταλάκι γλυκού μαστίχα Χίου κοπανισμένη
1 κουταλάκι γλυκού σόδα διαλυμένη στο χυμό πορτοκαλιού
2 βανίλιες
1 αυγό για το άλειμμα των κουλουριών
Σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Δεν θα ξεχάσουμε από το προηγούμενο βράδυ να βγάλουμε τα αυγά και το βούτυρο από το ψυγείο. Πρέπει να έχουν θερμοκρασία δωματίου. Δεν το λιώνουμε το βούτυρο!
Τη μαστίχα τη βάζουμε το προηγούμενο βράδυ στην κατάψυξη για να σκληρύνει. Με αυτόν τον τρόπο θα γίνει εύκολα σκόνη όταν την επομένη τη χτυπήσουμε με στο γουδί.
Ετοιμάζουμε ζυγισμένα όλα τα υλικά μας πάνω στον πάγκο εργασίας. Έχουμε ξύσει και έχουμε στύψει τα πορτοκάλια.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο όση ώρα χρειάζεται για να γίνει σαν αλοιφή. Ρίχνουμε τη ζάχαρη σε 2-3 δόσεις και σε 5΄περίπου ρίχνουμε τη βανίλια, τη μαστίχα, το αλάτι, τα αυγά ένα ένα ολόκληρα, το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα.
Συνεχίζουμε το χτύπημα για 5΄περίπου και αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι με μια κουτάλα, ενώ το μίξερ δουλεύει συνέχεια. Προσοχή με το αλεύρι. Ανάλογα με το χυμό πορτοκαλιού ίσως χρειαστεί λιγότερο ή περισσότερο από τα 1500 γρ. Εμείς ας έχουμε κοσκινίσει λίγο περισσότερο για να το έχουμε έτοιμο.
Προσοχή στη ζύμη μας. Όταν αρχίζει να πήζει η ζύμη τη γυρίζουμε σε μια λεκάνη και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι και αναδιπλώνουμε τη ζύμη από τα τοιχώματα της λεκάνης προς τα μέσα (εσωτερικό). Όταν αρχίζει και ξεκολλά εύκολα από τα πλάγια της λεκάνης, η ζύμη μας είναι έτοιμη. Θα πρέπει να κολλά ελάχιστα στα χέρια. Θα τη σκεπάσουμε με διαφανή μεμβράνη και θα την αφήσουμε να ξεκουραστεί οπωσδήποτε για 30΄έως 60΄.
Η ζύμη μας θα έχει φουσκώσει και θα έχει σφίξει λίγο, γι αυτό το λόγο σταματάμε το αλεύρι όταν κολλάει ελάχιστα στα χέρια μας. Σφίγγει την ώρα που ξεκουράζεται. Όταν λέμε σφίγγει, εννοώ, ότι δεν κολλά πλέον στα χέρια κατά το πλάσιμο των κουλουριών. Είναι πολύ μαλακή και πλάθεται με μεγάλη ευκολία.
Έχουμε απλώσει στα ταψιά μας λαδόχαρτο κουζίνας.
Πλάθουμε τα κουλουράκια μας χοντρά όσο το μεγάλο μας δάχτυλο και τα τοποθετούμε αραιά στο ταψί γιατί φουσκώνουν και απλώνουν.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας σε μεγάλη θερμοκρασία για 15΄και μετά για 10' ακόμη στους 170 βαθμούς που θα ψήνουμε τα κουλούρια μας.
Πριν τοποθετήσουμε το ταψί στο φούρνο, αλείφουμε τα κουλούρια με ένα πινέλο με το χτυπημένο αυγό. Αν θέλουμε δεν το βάζουμε. Τα πασπαλίζουμε με σουσάμι (προαιρετικά).
Ψήνουμε για 20-25΄στους 170 βαθμούς σε αερόθερμη κουζίνα και στους 180 με αντιστάσεις. Στην ουσία όταν ροδίσουν ελαφρά τα κουλούρια είναι έτοιμα, γι αυτό ο χρόνος ψησίματος είναι σχετικός.
Όταν τα βγάζουμε από το φούρνο τα απλώνουμε στο τραπέζι πάνω σε μεγάλο λαδόχαρτο μέχρι να κρυώσουν.
Την ίδια μέρα τα τοποθετούμε σε μεγάλα μπολ που σκεπάζουν καλά, για να μας διατηρηθούν μαλακα!

Η συνταγή είναι της  Tonia Vassilakou !