Header Ads

Header ADS

Breaking News

Φάβα με κρεμμύδι και λεμόνι


Παραδοσιακή συνταγή με φάβα που έχω αγοράσει από την Στυμφαλία. Η φάβα είναι Χειμωνιάτικο φαγητό , αλλά εγώ την μαγειρεύω και το καλοκαίρι. Επίσης την συναντάμε σε πολλά εστιατόρια και ταβέρνες , σαν ορεκτικό ακόμα και σε γκουρμέ μενού.

Υλικά :

2 φλιτζ. Φάβα
5 φλιτζ. Νερό
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
½ φλιτζ. Του καφέ ελαιόλαδο
2 φύλλα Δάφνης
Λεμόνι
Αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

Ξεπλένω τη φάβα καλά και την στραγγίζω.
Σε κατσαρόλα βράζω το νερό και ρίχνω το αλάτι και την φάβα. Μόλις πάρει την πρώτη βράση ξαφρίζω με τρυπητή κουτάλα, μέχρι να μην βγάλει άλλο αφρό. Καθαρίζω και προσθέτω το κρεμμύδι ολόκληρο, την δάφνη, το πιπέρι και το λάδι . Μαγειρεύω για περίπου 40 λεπτά μέχρι να μαλακώσει η φάβα, ανάλογα με το πόσο βραστερή είναι. Ανακατεύω συνέχεια μην κολλήσει . Ίσως χρειαστεί και άλλο νερό . Μόλις μαλακώσει η φάβα την κατεβάζω από την φωτιά, αφήνω να κρυώσει για 1/4 και με την βοήθεια ενός Ράβδο μπλέντερ ή λιώνοντας σε μούλτι, κάνω την φάβα αλοιφή.
Σερβίρω τη φάβα κάνοντας μια λακκούβα στην μέση , κόβω κρεμμύδι ξερό σε κυβάκια , ρίχνω λάδι και λεμόνι και ανακατεύω μέχρι να απορροφηθεί το λάδι.

Την συνταγή μας την έστειλε η Καίτη Νίνου Ευχαριστούμε!!