Header Ads

Header ADS

Breaking News

Η ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΠΡΑΣΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

7-8 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες,                                            
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,
ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,                                
λίγο άνηθο ψιλοκομμένο,          
ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο,                                
λίγο τραχανά (για να τραβήξει τα υγρά),                                                                                                
2 αυγά,                                                                                                                                                       350 γρ, φέτα σκληρή βαρελίσια,                                                                                                        
ανθό αλατιού, ελαιόλαδο

  ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ.         

Μαζί με τα πράσα έβαζε και λίγες ρίζες (όχι παραπάνω) από κάποιο από τα χόρτα του κήπου της. όπως τσουκνίδες , παπαρούνες, λάπατα. Και εγώ σύμφωνα πάντα με την συνταγή της γιαγιάς προσθέτω λίγα άγρια χόρτα....(λάπατα, παπαρούνες ή σέσκουλα και ό,τι άλλο βρω στη λαϊκή αγορά ανάλογα με την εποχή)

 ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ :                                                                                                   

Μια κούπα χλιαρό νερό περίπου  ( 260 ml ),                                              
½ κ. γ αλάτι,                                    
15 γρ ελαιόλαδο,                                
1 σφηνάκι τσίπουρο(15 ml) ,                
550 γρ. περίπου αλεύρι ανάμεικτο ( σκληρό και για όλες τις χρήσεις) ,
μαργαρίνη «άριστον» και
ελαιόλαδο για τα φύλλα

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 

Για να ετοιμάσουμε τα πράσα μας, αφαιρούμε την παχιά κορυφή τους και κόβουμε το μακρύ κάτω άκρο με τα φύλλα...                                                                                                              
Κρατάμε το επάνω λευκό μέρος και λίγο από το πράσινο μέρος.. Τους κάνουμε μια σχισμή κατά μήκος και τα πλένουμε πολύ καλά κάτω από το τρεχούμενο νερό της βρύσης για να αφαιρέσουμε τα υπολείμματα από τα χώματα.                                                                                                                    
Στη συνέχεια τα αφήνουμε σε σουρωτήρι να φύγει το νερό και τα κόβουμε σε ροδέλες.        
Τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ. . .                                                                                                 Στη συνέχεια καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα λιγοστά χόρτα (λάπατα και παπαρούνες) Καθαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια τα πλένουμε, τα σκουπίζουμε και τα ψιλοκόβουμε Κόβουμε τον μαϊντανό και ένα ξερό κρεμμύδι σε μικρά κομματάκια                                        

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ  

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα λιγοστά χόρτα.                       Τα ραντίζουμε με λίγο νερό και χοντρό αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας για αρκετή ώρα μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά τους  
Αφαιρούμε τα υγρά τους αν είναι πολλά, και προσθέτουμε ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο λίγο άνηθο και ένα μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και ξανατρίβουμε για λίγο.                                     Προσθέτουμε τη φέτα, τον τραχανά, και τα αυγά και αναμειγνύουμε όλα τα υλικά.        
Έτοιμη η γέμιση.!!!!!

ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΦΥΛΛΑ. 

Βάζουμε σε ένα μπολ τα δύο αλεύρια το λάδι το αλάτι το ρακί και τα τρίβουμε με τα χέρια μας ώστε το αλεύρι να γίνει σαν βρεγμένη άμμος .              
 Ρίχνουμε σιγά-σιγά το νερό για να κάνουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη να μην κολλάει στα χέρια μας .                                                                                                                                          
 Την αφήνουμε για μια ώρα στην άκρη να ξεκουραστεί και την χωρίζουμε σε 5 μπαλάκια.               Θα χρειαστούμε μαργαρίνη «άριστον» και λίγο ελαιόλαδο.                                                              Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη μαργαρίνη και το ελαιόλαδο και τα αναμειγνύουμε πολύ καλά. Παίρνουμε κάθε φορά ένα - ένα από τα μπαλάκια και ανοίγουμε με τον πλάστη τα φύλλα μας.

ΣΤΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ 

Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο και το στρώνουμε στο ταψί μας τεντωμένο και να προεξέχει από το ταψί αρκετά ώστε στο τέλος να σχηματίσουμε τον κόθρο μας.    
Το περνάμε με μαργαρίνη «άριστον» και  συνεχίζουμε με το δεύτερο φύλλο το οποίο το στρώνουμε ζαρωμένο και το περνάμε με μαργαρίνη «άριστον» και ελαιόλαδο .                                                                                                                      
Εδώ στρώνουμε τη μισή γέμιση και την καλύπτουμε με το τρίτο φύλλο ζαρωμένο και αυτό. Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη γέμιση και στη συνέχεια στρώνουμε το τέταρτο φύλλο και αυτό ζαρωμένο.                                                                                                                                                    
Δεν ξεχνάμε να περνάμε τα φύλλα με μαργαρίνη «άριστον» και ελαιόλαδο              
Στρώνουμε και το τελευταίο φύλλο και αυτό ζαρωμένο και γυρίζουμε προς τα μέσα το μέρος πουπερισεύει απο΄το πρώτο φύλλο που είχα στρώσει τεντωμένο..                          
Σχηματίζουμε κόθρο..

Περνάμε με ελαιόλαδο και το τελευταίο φύλλο και χαράζουμε τη πίτα μας ( δε χρειάζεται να φτάσει το μαχαίρι μας μέχρι κάτω),τη ραντίζουμε με λίγο νεράκι και την ψήνουμε στις αντιστάσεις για μια ώρα τους 200 βαθμούς C.              


Η πίτα μας καλό είναι να την ψήσουμε σε σινί!!!
Σινί!!..είναι το αλουμινένιο ταψί με τα χαμηλά τοιχώματα


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Την συνταγή μας την έστειλε η Marianna Karas  Ευχαριστούμε!