Header Ads

Header ADS

Breaking News

Ντολμαδάκια «αγκαλιασμένα»


Συνταγή για ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα ..μπελαλίδικα μεν, πολυλατρεμένα δε !

Υλικά: 

(γίνονται περίπου 40 κομμάτια)

• ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο (ελιά κατά προτίμηση)
• 250 γραμ. αμπελόφυλλα φρέσκα
• 1 κρεμμύδι μεγάλο (πολτοποιημένο)
• 3 κ.σ άνηθο ή μάραθο (ψιλοκομμένο)
• 3 κ.σ μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
• 4 κ.σ δυόσμο (ψιλοκομμένο)
• 1 μικρή ώριμη ντομάτα (στον τρίφτη)
• 2 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι (νυχάκι)
• ½ κούπας ελαιόλαδο (για την γέμιση)
• ½ κούπας ελαιόλαδο (για την κατσαρόλα)
• αλάτι / πιπέρι / λεμόνι

Για την γέμιση:

-Τοποθετούμε τον κιμά σε δοχείο και αναμειγνύουμε με τα μυρωδικά μας (κρεμμύδι, μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο)
-Προσθέτουμε τη μισή κούπα λάδι, τρίβουμε μια μικρή ντομάτα και τέλος βάζουμε αλάτι, πιπέρι και το ρύζι μας
-Ζυμώνουμε καλά ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά μας και αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για μισή ώρα ή και παραπάνω ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα καλύτερα
Για τα αμπελόφυλλα:
-Πλένουμε τα αμπελόφυλλα και τα χωρίζουμε σε στοίβες.
-Τα ζεματάμε σε καυτό νερό (με λίγο λάδι) έως ότου αλλάξουν χρώμα και τα τοποθετούμε σε σουρωτήρι να κρυώσουν


Τελικό στάδιο:

-Στρώνουμε την κατσαρόλα που θα μαγειρέψουμε τα ντολμαδάκια μας είτε με μερικά φύλλα μαρουλιού, είτε με μερικά αμπελόφυλλα
-Παίρνουμε ένα-ένα αμπελόφυλλο, (κόβουμε με ένα ψαλιδάκι το κοτσανάκι του) και τοποθετούμε μια κουταλιά γέμιση στην ανάποδη πλευρά του φύλλου
-Κλείνουμε το αμπελόφυλλο δεξιά-αριστερά και ρολάρουμε ώσπου να τυλιχτεί τελείως
-Τοποθετούμε στην κατσαρόλα το ντολμαδάκια μας, με την ένωση προς τα κάτω, το ένα σφιχταγκαλιασμένο δίπλα στο άλλο. Αφού φτιάξουμε την πρώτη στρώση, συνεχίζουμε τις «αγκαλιές» και στην δεύτερη.
-Τελειώνοντας με τα ντολμαδάκια μας, τα τοποθετούμε στο μάτι της κουζίνας και τους ρίχνουμε ζεστό νερό έως ότου τα μισοσκεπάσουμε.
-Στο σημείο αυτό τοποθετούμε ένα ρηχό πιάτο στην επιφάνεια του φαγητού μας ώστε να κρατήσει τα ντολμαδάκια μας ενωμένα κατά την διάρκεια του βρασμού
-Στύβουμε ένα μεγάλο λεμόνι, το αναμειγνύουμε με την άλλη μισή κούπα λάδι ή όσο εσείς νομίζετε και περιχύνουμε το φαγητό μας.
-Τέλος προσθέτουμε και λίγο αλατάκι και αφήνουμε το φαγητό μας να σιγοβράσει για 40-50 λεπτά.
Σερβίρονται σκέτα, με γιαούρτι ή αυγολέμονο !!

Την συνταγή μας την έστειλε η Akrivi Kouvelioti Την ευχαριστούμε