Header Ads

Header ADS

Breaking News

ΨΩΜΑΚΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ

ψωμακι χωρις ζυμωμα











  • ΨΩΜΑΚΙ ΧΩΡΙΣ ΖΥΜΩΜΑ

    1 κιλο αλευρι...ο,τι σας αρέσει..
    Μπορει να γινει συνδυασμος αλευρων (χωριατικο με ασπρο...χωριατικο-ασπρο-ολικης κλπ)
    2 φακελακια μαγια
    1 κουταλακι του γλυκου ζαχαρη
    2 κουταλακια του γλυκου αλατι
    4-5 κουταλιες της σουπας λαδακι
    680 γρ νερο.(αν χρησιμοποιησετε σκληρο αλευρι, ισως να χρειαστει λιγο νερακι ακομα)

    Σε ενα μπολ ανακατατευουμε ολα τα υλικα καλά και μετα σκεπαζουμε το μπολ με το καπακι του και το βαζουμε στο ψυγειο απο 12 ωρες και πανω!!

    την επομενη μερα, αναβουμε το φουρνο στους 250 βαθμους και βαζουμε μεσα μια γαστρα αδειανη με το καπακι της.
    (Αν ο φουρνος ειναι δυνατος..κατεβαστε τη θερμοκρασια στους 230 ...γιατι αλλιως θα ψηθει γρηγορα απο εξω και μεσα θα μεινει αψητο)
    μεχρι να καψει ο φουρνος βγαζουμε το μπολ ...αλευρωνουμε τον παγκο μας και παιδευουμε λιγο το ζυμαρι μας..δηλ κανουμε διπλωματα.
    (Αν δεν καταλαβαινετε τα διπλωματα..εχω φτιαξει 2 βιντεακια για να δειτε την διαδικασια)
    σε αυτη τη φαση ..εγω το χωριζω σε 3 μερη .

    αφηνουμε πανω στο παγκο με τα διπλωματα (2η σημειωση) προς τα κατω.

    αφου καψει ο φουρνος...βγαζουμε με προσοχη την γαστρα , να μην καουμε και ριχνουμε τα ζυμαρια μας...με τα διπλωματα προς τα πανω αυτη τη φορα.

    σκεπαζουμε με το καπακι ...και αφηνουμε να ψηθει για 1/2 ωρα ..μετα την μιση ωρα..ξεσκεπαζουμε και αφηνουμε για 1 τεταρτο ακομα...
    ετοιμο το ψωμακι μας !!!

    1.Να σημειωσω....οτι τη γαστρα δεν τη λαδωνουμε ουτε βαζουμε αντικολλητικο χαρτι...δεν προκειται να κολλησει το ψωμακι και επισης απο την αρχη που θα ανοιξουμε το φουρνο στους 250 βαθμους ή στους 230 αν ο φουρνος σας ειναι δυνατος και μεχρι να τελειωσουμε δεν αλλαζουμε τη θερμοκρασια.

    2.οπως εχουμε το ζυμαρι πανω στην επιφανεια εργασιας παιρνουμε τις ακρες και τις διπλωνουμε στο κεντρο , αρκετες φορες...μετα το χωριζουμε σε οσα κομματια θελουμε δηλ.... σε 2 καρβελακια σε 3 ή σε φρατζολακια ή ατομικα ψωμακια.εγω προσωπικα οταν τα χωριζω τα "ξαναδιπλωνω" για να κανουν τα ωραια "σκασιματα "

    https://www.youtube.com/watch?v=pVJwecaDa5I
    https://www.youtube.com/watch?v=y-5enruyIiE
    καλη σας επιτυχια
    Μυρτώ.

    2η συνταγη
    700 γρ αλευρι γοχ
    ή 400γρ σκληρο κιτρινο χωριατικο, 100 γρ ολικης και 200 για ολες τις χρησεις
    ή 400γρ σκληρο κιτρινο χωριατικο και 300 γρ για ολες τις χρησεις
    1 και μισο κγ αλατι
    1 κγ ζαχαρη , 2 φακ μαγια
    400 γρ νερο (αν χρειαστει..μπορειτε να προσθεσετε λιγο νερακι ακομα)
    4-5 κσ λαδι
  • Εκτελεση
  • Ζυμωνουμε ολα τα υλικα , μεχρι να εχουμε μια μαλακη και αφρατη ζυμη.
  • Αφηνουμε να φουσκωσει..περιπου ενα μισαωρο.
    Αναβουμε το φουρνο στους 230 και ριχνουμε μεσα τη γαστρα με το καπακι.
    Παιρνουμε το ζυμαρι και το φτιαχνουμε 2 φρατζολακια...τα τοποθετουμε σε αντικολλητικο χαρτι.
    Μολις καψει ο φουρνος τα παιρνουμε οπως ειναι με το χαρτι...ετσι δε ξεφουσκωνουν και δεν χαλαει το σχημα τους.
    και τα ριχνουμε μεσα στη γαστρα...σκεπαζουμε με το καπακι και ψηνουμε για 3 τεταρτα.
    Ελεγχουμε το χρωμα του ψωμιου και αν εχει γινει χρυσοκοκκινο το βγαζουμε ή το αφηνουμε ξεσκεπαστο για να παρει χρωμα
    ετοιμο το ψωμακι μας!!!!!
  • Εαν εχετε αρτοπαρασκευαστη, ριχνουμε τα υλικα μας στον καδο και βαζουμε το προγραμμα ζυμης.
  • Η συνταγή μας την εστειλε η  Μαρια Αλεξοπουλου !!