ΚΕΙΚ ΖΕΒΡΑ !!
Υλικά Συνταγής
- 350 γραμ. βούτυρο
- 2 φλ. ζάχαρη
- 6 αυγά μεγάλα
- 2 κ.γλ υγρή βανίλια
- 1/2 κ.γλ αλάτι
- 2 κ.γλ μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γλ σόδα
- 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλ. ξινόγαλα
- 1/2 φλ. γαλα
Για το μείγμα σοκολάτας
- 100 γραμ. κουβερτούρα
- 3 κ.σ κακάο
- 2 κ.σ λικέρ (σοκολάτα ή άλλο)
- 1/4 φλ. γάλα ή ζεστό νερό
Εκτέλεση
Λιώνουμε την κουβερτούρα. Αφήνουμε να κρυώσει. Σε μπολ βάζουμε το κακάο και το διαλύουμε με γάλα ή νερό. Το ρίχνουμε στη σοκολάτα. Το αφήνουμε στην άκρη.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις ή 160ºC στον αέρα.
Βουτυρώνουμε καλά και πασπαλίζουμε κακάο σε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι 28 εκ. Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και με σύρμα ανακατεύουμε να αφρατέψει. Βάζουμε σε μπολ το ξινόγαλα με το γάλα και διαλύουμε τη σόδα.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάμε με το φτερό του κέικ να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5′-6′, μέχρι να λιώσει. ‘Ενα ένα ρίχνουμε τα αυγά ώστε να τα πίνει το μείγμα.
Προσθέτουμε τη βανίλια. Εναλλάξ και με το μίξερ σε λειτουργία σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε τα στερεά και τα υγρά υλικά.
Παίρνουμε το 1/3 από το μείγμα κέικ και το ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα. Αρχίζουμε να ρίχνουμε δαχτυλίδια ζύμης εναλλάξ στη φόρμα, ξεκινώντας με το λευκό μείγμα. Πέφτοντας το ένα μείγμα μέσα στο άλλο σχηματίζει κύκλους. Κάθε φορά που ρίχνουμε μείγμα έχουμε ένα νέο κύκλο δαχτυλίδι.
Ψήνουμε το κέικ στην κάτω σχάρα (αντίσταση) ή στη μεσαία (αέρα) για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε αν ψήθηκε το κέικ, μπήγοντας τη λάμα του μαχαιριού στο κέντρο, αφού περάσει ο χρόνος ψησίματος. Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου τουλάχιστον τα πρώτα 45’.
Το μείγμα του κέικ είναι σχετικά ρευστό για να βγουν τα δαχτυλίδια.
Τη συνταγή μας την εστειλε η Boula Arapatzi !!
Εκτέλεση
Λιώνουμε την κουβερτούρα. Αφήνουμε να κρυώσει. Σε μπολ βάζουμε το κακάο και το διαλύουμε με γάλα ή νερό. Το ρίχνουμε στη σοκολάτα. Το αφήνουμε στην άκρη.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις ή 160ºC στον αέρα.
Βουτυρώνουμε καλά και πασπαλίζουμε κακάο σε μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι 28 εκ. Σε μπολ βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι και με σύρμα ανακατεύουμε να αφρατέψει. Βάζουμε σε μπολ το ξινόγαλα με το γάλα και διαλύουμε τη σόδα.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και το χτυπάμε με το φτερό του κέικ να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το χτύπημα για 5′-6′, μέχρι να λιώσει. ‘Ενα ένα ρίχνουμε τα αυγά ώστε να τα πίνει το μείγμα.
Προσθέτουμε τη βανίλια. Εναλλάξ και με το μίξερ σε λειτουργία σε χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε τα στερεά και τα υγρά υλικά.
Παίρνουμε το 1/3 από το μείγμα κέικ και το ρίχνουμε στο μπολ με τη σοκολάτα. Αρχίζουμε να ρίχνουμε δαχτυλίδια ζύμης εναλλάξ στη φόρμα, ξεκινώντας με το λευκό μείγμα. Πέφτοντας το ένα μείγμα μέσα στο άλλο σχηματίζει κύκλους. Κάθε φορά που ρίχνουμε μείγμα έχουμε ένα νέο κύκλο δαχτυλίδι.
Ψήνουμε το κέικ στην κάτω σχάρα (αντίσταση) ή στη μεσαία (αέρα) για περίπου 1 ώρα. Ελέγχουμε αν ψήθηκε το κέικ, μπήγοντας τη λάμα του μαχαιριού στο κέντρο, αφού περάσει ο χρόνος ψησίματος. Δεν ανοιγοκλείνουμε την πόρτα του φούρνου τουλάχιστον τα πρώτα 45’.
Το μείγμα του κέικ είναι σχετικά ρευστό για να βγουν τα δαχτυλίδια.