Header Ads

Header ADS

Breaking News

ΚΑΣΕΤΙΝΑ ΣΕΡΑΝΟ !!


Ας γυρίσουμε όμως στη δεκαετία του 1950-1960 για να δούμε πως θα φτιάξουμε τη μελαψή Πάστα Σεράνο αλλά και την Κασετίνα Σεράνο.......
Ένα σοκολατένιο παντεσπάνι και η κρέμα σοκολάτας Σεράνο είναι τα βασικά συστατικά της ..............
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΜΕ!!!............
Μια φόρμα αποσπώμενη τετράγωνη ή μια μακρόστενη φόρμα για κέικ............... .Θα πρότεινα να επιλέξετε μια στενόμακρη φόρμα.......... για δυο λόγους......... Θα μπορέσετε αφ ενός μεν να κόψετε με ευκολία τις πάστες σας χωρίς να χρειάζεται να μετράτε, αφετέρου μπορείτε αντί για πάστες να φτιάξετε έναν υπέροχο κορμό "Σεράνο"..............
Τι πιο πρωτότυπο;.......................
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ..................
5 αυγά , 120 γρ. αλεύρι, 125 γρ. ζάχαρη, 30 γρ, κακάο άγλυκο, μια βανίλια...............
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
300 ml νερό, 200 γρ. ζάχαρη, ένα σφηνάκι λικέρ κεράσι ή 3-4 κ. σ σιρόπι από γλυκό κεράσι, ή ένα σφηνάκι κονιάκ.............
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ..(η κρέμα είναι από συνταγή του Στ.Παρλιάρου)
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΜΑΡΕΓΚΑ.....................
40 ml. νερό, 180 γρ. ζάχαρη, 3 ασπράδια (90 γρ.)...........
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ...............
270 γρ. κουβερτούρα γύρω στο 50% - 55% κακάο, ψιλοκομμένη, 1 δόση ιταλική μαρέγκα (αυτήν που φτιάξαμε), 120 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, 550 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά, χτυπημένη στον κάδο του μίξερ σε παχύρρευστη μορφή (σαν γιαούρτι)...................
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ...................
Χρησιμοποίησα στενόμακρη αντικολλητική φόρμα για να βγάλω στενόμκρες πάστες...........
Η φόρμα μου βγάζει 8 πάστες..............
.ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΤΕΣΠΑΝΙ...................
.
Κοσκινίζουμε το κακάο μαζί με το αλεύρι........... Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να γίνει μια πολύ αφράτη, λευκή κρέμα και προσθέτουμε τη βανίλια για άρωμα........... Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. ................... Προσθέτουμε λίγο-λίγο το μείγμα αλεύρι- κακάο, μέσα στα χτυπημένα αυγά και παράλληλα ανακατεύουμε με μια μαρίζ, έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα.............. Αδειάζουμε το μείγμα στη στενόμακρη φόρμα την οποία έχουμε βουτυρώσει πολύ καλά έτσι ώστε να βγει το παντεσπάνι μετά το ψήσιμο χωρίς να κολλήσει .... Ψήνουμε στους 180° C για 20 λεπτά............ Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει αρκετές ώρες, για να κοπεί πιο εύκολα.............. Καλύτερα είναι να το αφήσουμε ένα βράδυ στο ψυγείο.................
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ...............
Πρέπει να είναι κρύο όταν το χρησιμοποιήσουμε............. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 2 λεπτά, από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός...... Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.και προσθέτουμε το λικέρ ή τις κουταλιές από το γλυκό σιρόπι ή το κονιάκ.......... Καλό είναι να το φτιάξουμε 3-4 ώρες νωρίτερα πριν το χρησιμοποιήσουμε..........
.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΜΑΡΕΓΚΑ.................
Εδώ θα χρειαστούμε θερμόμετρο κουζίνας..........
.Εάν δεν διαθέτουμε θερμόμετρο, μπορούμε να διαπιστώσουμε τη θερμοκρασία του σιροπιού, αν ρίχνοντας λίγο μέσα σε ένα ποτήρι με κρύο νερό, δημιουργηθεί μία κλωστή................
Ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη σε μια κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά........ Παράλληλα, ξεκινάμε να χτυπάμε στο μίξερ, σε χαμηλή ταχύτητα, με το σύρμα, τα ασπράδια.......
Ελέγχουμε τη θερμοκρασία του σιροπιού με ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής και όταν φτάσει στους 120° - 121° C, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά........... Σε αυτή τη φάση τα ασπράδια θα πρέπει να έχουν γίνει σαν σαπουνάδα (όχι ακόμα μαρέγκα). ........
Συνεχίζοντας το χτύπημα και ρίχνουμε το σιρόπι σιγά-σιγά, με αργή ροή (σαν κλωστή)............ Συνεχίζουμε το χτύπημα έως ότου η μαρέγκα σφίξει και γίνει πολύ γυαλιστερή και σφιχτή.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ..............
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν- μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων............ Ανακατεύουμε ελαφρά να λιώσει η κουβερτούρα και να είναι χλιαρή......... Προσθέτουμε έπειτα την ιταλική μαρέγκα και ανακατεύουμε κυκλικά με μια κουτάλα ή μαρίζ, έως ότου γίνει ένα ομοιογενές μείγμα....... Προσθέτουμε έπειτα τη ρευστή κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε ξανά ελαφρά........... Στο τέλος, ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος. .............
Με τη διαδικασία ως εδώ μπορούμε να δημιουργήσουμε........
ΠΑΣΤΕΣ ΣΕΡΑΝΟ ή ΚΟΡΜΟ ΣΕΡΑΝΟ αλλά και ΚΑΣΕΤΙΝΑ ΣΕΡΑΝΟ ....
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ........ΓΙΑ ΚΟΡΜΟ ΣΕΡΑΝΟ- ΠΑΣΤΑ ΣΕΡΑΝΟ- ΚΑΣΕΤΙΝΑ ΣΕΡΑΝΟ......
..............
Κόβουμε το παντεσπάνι οριζοντίως σε 2 ή 3 ισοπαχή στενόμακρα κομμάτια (αναλόγως πόσο επιδέξιοι είμαστε με το μαχαίρι) και πόσο χοντρές θέλουμε να είναι οι στρώσεις.......
Εγώ έκοψα το παντεσπάνι σε 3 ισοπαχή κομμάτια.......
Τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι (βάση),.......... Το βρέχουμε με το σιρόπι και το καλύπτουμε με το 1/3 της κρέμας ....... Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με το επόμενο κομμάτι , το βρέχουμε και απλώνουμε το άλλο 1/3 της κρέμας....... Τοποθετούμε και το τρίτο κομμάτι......το βρέχουμε και απλώνουμε με κορνέ την υπόλοιπη κρέμα.....
Έχουμε μέχρι εδώ έναν ΚΟΡΜΟ. ΣΕΡΑΝΟ..
Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει για 4-5 ώρες...............
Από εδώ και πέρα μπορούμε να τον στολίσουμε και να τον αφήσουμε ως έχει........... .
Διαφορετικά τον κόβουμε σε ισομεγέθεις πάστες......
Εγω συνέχισα και τον έκοψα σε πάστες.....
Διακόσμησα με κερασάκια μαρασκίνο...
Μπορούμε να συνεχίσουμε και να φτιάξουμε " Κασετίνες Σεράνο"
ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΣΕΤΙΝΑ ΣΕΡΑΝΟ.................
Θα χρειαστούμε 250- 300 γρ. κουβερτούρα
Λιώνουμε την κουβερτούρα και την αφήνουμε να γίνει χλιαρή όχι να σφίξει πολύ..........
Εν τω μεταξύ μετράμε το γύρω- γύρω της πάστας (περίμετρο του γλυκού) και το ύψος της.............
Παίρνουμε αντικολλητικό χαρτί και το κόβουμε σε λωρίδες τόσες λωρίδες όσες πάστες έχουμε...........
Το μήκος της κάθε λωρίδας θα είναι όσο η περίμετρος της πάστας και το πλάτος της λωρίδας όσο το ύψος της πάστας...........
Απλώνουμε ομοιόμορφα τη λιωμένη πηχτή κουβερτούρα (όχι σφιχτή) πάνω στις λωρίδες του αντικολλητικού χαρτιού και στην συνέχεια περνάμε την κάθε λωρίδα γύρω από την πάστα ώστε αν σχηματιστεί μια κασετίνα.................
Τις βάζουμε στο ψυγείο για λίγο να σφίξει η σοκολάτα και αφαιρούμε την αντικολλητικη λωρίδα χαρτιού,.........
Γαρνίρουμε την κασετίνα Σεράνο όπως μας αρέσει
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΣΤΕΙΛΕ Η Marianna Karas !