Header Ads

Header ADS

Breaking News

Σπιτική Σάλτσα Ντομάτας με βότανα


Υλικά :
Ντομάτες...πολλές......
Αλάτι - Πιπέρι
κόκκοι πιπεριού άσπροι, πράσινοι, κόκκινοι, μαύροι
Αρωματικά βότανα
Βασιλικό - Δυόσμο - Δενδρολίβανο - Ρίγανη - Μάραθο
Κρεμμύδια
Σκόρδα
Ελαιόλαδο
Πλένω τις ντομάτες τις καθαρίζω από τα κοτσάνια, χτυπήματα, την φλούδα και τις κόβω κομμάτια.
Αφαιρώ τα πολλά σπόρια, την φλούδα και το πολύ ζουμί σε λεκάνη μεγάλη (δεν το πετάω αυτό), πιέζοντας με τα χέρια μέχρι να μείνει η ψίχα.
Ανάλογα τα κιλά ψίχας βάζω σκόρδο και κρεμμύδι.
Εγώ έκανα 7 κιλά Σάλτσα ντομάτας.
Σε κάθε κιλό ψίχας ντομάτας βάζω 4 κουταλιές κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένα στο μούλτι και τα δύο.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνω ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτω τον πολτό των κρεμμυδιών και του σκόρδου.
Τσιγαρίζω για 5΄ και προσθέτω την ψίχα ντομάτας.
Ρίχνω αλάτι, πιπέρι και σε τούλι δένω από 4 κόκκους διαφορετικών χρωμάτων, κόκκους πιπεριού και βράζω μέχρι να γίνει μια πηχτή, δεμένη σάλτσα.
Πλένω και ψιλοκόβω τα αρωματικά μου !!!
Ανακατεύω συχνά....πριν κλείσω την φωτιά, ρίχνω τα αρωματικά βότανα που θέλω ..... στην μια κατσαρόλα έριξα βασιλικό και ρίγανη και στην άλλη κατσαρόλα δυόσμο και μάραθο!!!
Εν το μεταξύ, έχω πλύνει τα βάζα μου και τα ξεβγάζω με νερό και ξύδι, τα βάζω στον φούρνο ανάποδα προς τα κάτω το άνοιγμα και τα καπάκια τους και τα ''ψήνω'' αποστειρώνω για 15΄στους 100 βαθμούς ....προσοχή καίνε όταν τα βγάζετε ....
Βάζω την Σάλτσα στα αποστειρωμένα βάζα, τα γεμίζω ενώ καίνε και να καίει και η σάλτσα.
Γεμίζω μέχρι πάνω …χωρίς κενό ... σφραγίζω πολύ καλά και τα αφήνω ανάποδα μια ολόκληρη μέρα, μέχρι να κρυώσουν καλά.
Μετά τα κρύβω σε δροσερό μέρος (συνήθως κάτω από νεροχύτη) και κάθε βάζο που ανοίγω, το τοποθετώ στο ψυγείο….
Τώρα το ζουμί της ντομάτας και τα σπόρια που άφησα στην λεκάνη, τα σουρώνω πετάω τα σπόρια και κρατάω το ζουμί.
Όπως είναι, το βάζω σε σακουλάκια, μετρώντας το, με μεζούρα 1 φλιτζ. του τσαγιού, σε κάθε σακουλάκι και το καταψύχω.
Όταν το χρειάζομαι το ρίχνω κατευθείαν στο φαΐ …χωρίς να περιμένω να αποψυχθεί.
Καλή επιτυχία !!!
Τη συνταγή μας την εστειλε η  Καιτη Νινου !!