Header Ads

Header ADS

Breaking News

Λικέρ σαράντα τέσσερα (πορτοκάλι καφέ)



Υλικά

•    1 μεγάλο ή 2 μέτρια πορτοκάλια ακέρωτα
•    44 κόκκους καφέ καβουρντισμένους
•    44 κουτ. γλυκού (ή 44 κύβους) λευκή ή καστανή ζάχαρη (190 γρ. περίπου)
•    1 λίτρο βότκα ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο

     Για το σιρόπι

•    100 γραμ. ζάχαρη
•    100 ml. νερό
•    χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση



Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια, τα τρυπάμε μ' ένα μυτερό μαχαιράκι στη φλούδα και μπήγουμε από 1 κόκκο καφέ σε κάθε μια από τις τρύπες.

Τα βάζουμε σε γυάλινο αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς, ρίχνουμε το αλκοόλ και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Λικέρ 44 (πορτοκάλι καφέ) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ 44 (πορτοκάλι καφέ) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Σφραγίζουμε το βάζο, ανακινούμε ελαφρά το ποτό και το αφήνουμε για 44 ημέρες, σε θερμοκρασία δωματίου, σε σκιερό μέρος, ανακινώντας το κάθε μέρα.

Μετά τις 44 μέρες το ανοίγουμε και το περνάμε από σουρωτήρι για να χωρίσουμε το υγρό από τα πορτοκάλια.
Τα πορτοκάλια δεν τα στίβουμε, απλά τ' αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν.
Λικέρ 44 (πορτοκάλι καφέ) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Λικέρ 44 (πορτοκάλι καφέ) - από «Τα φαγητά της γιαγιάς»
Έπειτα φιλτράρουμε το ποτό, χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σουρωτήρι και φίλτρο του καφέ ή τουλπάνι (λεπτό ύφασμα).

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 4', κι όταν παγώσει, το ανακατεύουμε με το σουρωμένο ποτό, το βάζουμε στο γυάλινο βάζο και το ανακινούμε να ανακατευτεί.

Αφήνουμε να σταθεί για δυο - τρεις μέρες, ανακινώντας το μια - δυο φορές, κι έπειτα το βάζουμε σε μπουκάλι.

-- Αν χρειαστεί, ξανασουρώνουμε.
 

-- Αν δεν μας αρέσουν τα ελαφριά και γλυκά λικέρ, παραλείπουμε το σιρόπι και το πίνουμε όπως είναι.
Τη συνταγή μας την εστειλε ο  Giannis Pitsokos.