Header Ads

Header ADS

Breaking News

Μελομακάρονα ...συνταγή Άκη Πετρετζίκη...

Μελομακάρονα ...συνταγή Άκη Πετρετζίκη... εκτέλεση και φωτό ....Καίτη Νίνου

Για το σιρόπι
500 ml νερό
800 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. μέλι
3 στικ κανέλας
3 ολόκληρα γαρύφαλλα
1 πορτοκάλι κομμένο στη μέση

Υλικά - μείγμα 1
400 ml χυμό πορτοκαλιού
400 ml σπορέλαιο
180 ml ελαιόλαδο
50 γρ. ζάχαρη άχνη
1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
2-3 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ σόδα
2 πορτοκάλια ξύσμα

Υλικά - μείγμα 2
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

Για το σιρόπι
Βάζω τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι, να βράσουν.
Σημειώστε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε το σιρόπι 3 - 4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονά μας από το φούρνο.
Μόλις το σιρόπι πάρει μια βράση αποσύρω από την φωτιά και προσθέτω το μέλι. Ανακατεύω και αφήνω το σιρόπι να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
Βάζω στη συνέχεια όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύω με ένα καλό σύρμα.
Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύω τα υλικά του μείγματος 2.
Προσθέτω το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύω πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10΄΄δευτ.) για να μην κόψει το μείγμα.
Πλάθω τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνω για περίπου 20΄ - 25΄ μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνω τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνω για 10-15΄΄ δευτερόλεπτα.
Στη συνέχεια τα σουρώνω και τα πασπαλίζω με μέλι και καρύδια.

Προσοχή, η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα βγει το λάδι και δεν θα είναι τραγανά.

Καλή Επιτυχία .....Καλές Γιορτές με υγεία !!!
Τη συνταγή μας την εστειλε η Καιτη Νινου !