Header Ads

Header ADS

Breaking News

«ΧΤΑΠΟΔΟΠΙΤΑ» ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΤΑΠΟΔΟΠΙΤΑ


Ο χρήστης Αποστολατος Γιωργος Πριγκιπας είναι στην πόλη Sámi, Kefallinia, Greece.
«ΧΤΑΠΟΔΟΠΙΤΑ»
ΚΕΦΑΛΟΝΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΧΤΑΠΟΔΟΠΙΤΑ
(η νυστησιμη)
Η ΡΕΤΣΕΤΑ ΤΗΣ ΝΟΝΑΣ ΜΟΥ
ΥΛΙΚΑ : 3 με 3,5 κιλά χταπόδι καλά γουλισμενο, 1 ποτήρι του νερού ρύζι, 1 ματσάκι μάραθο, 1,5 κεφάλι σκόρδο, 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι, 1 κουτάλια της σουπας κανέλα κοπανισμένη, 2 κουταλιές της σουπας σαψιχο ξερό (μαντζουράνα), 2 ποτήρια του νερού λάδι, 3 λεπτά παραδοσιακά χωριάτικα φύλλα.
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ, ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ : 3/4 του κιλού αλεύρι, μισό φλιντζανι του τσαγιού λάδι, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, 1 κουτάλια της σουπας κρασί, και χλιαρό νερό όσο πάρει ώστε να γίνει μια μαλακή εύπλαστη μάζα.
Ζυμώνουμε τα φύλλα και χωρίζουμε το ζυμάρι σε τρεις μπάλες, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 περίπου λεπτά. Κατόπιν ανοίγουμε τα φύλλα μας ένα-ένα με τον πλαστεί πάνω σε ένα καθαρό τραπεζομάντηλο πασπαλιζωντας με λίγο αλεύρι για να βοηθήσουμε το άνοιγμα τους.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ : βράζουμε το χταπόδι με νερό και ρίχνουμε μέσα 2 κουτάλιες της σουπας ξίδι, και το αφήνουμε να μείνει με λίγο νερό περίπου 2 ποτήρια του νερού.
Κόβουμε το χταπόδι μικρά κομμάτια το βάζουμε σε ένα μπολ, ψιλοκοβουμε το σκόρδο και το μάραθο και τα ρίχνουμε στο μπολ, στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα το ρύζι, το πιπέρι, την κανέλα, το σαψιχο, το λάδι και το ζουμί από το βρασμένο χταπόδι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Σε ένα σαραντάρη ταψί αφού το λαδώνουμε απλώνουμε το ένα φύλλο και μετά το άλλο, ρίχνουμε στη συνέχεια όλοι τη γεμίσει και σκεπάζουμε με το τρίτο φύλο, κόβουμε όσο περισσεύει και λαδώνουμε από πάνω το φύλο, τέλος το ραντιζουμε με λίγο νερό, και τρύπαμε με μια οδοντογλυφίδα το φύλλο σε μερικές μεριές.
Ψήνουμε στους 200C για μια ώρα και κάτι, ανάλογα το φούρνο μας.
Αφού κρυώσει λίγο κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΣΤΕΙΛΕ Η Tonia Rapti