Header Ads

Header ADS

Breaking News

Μαρµελάδα φράουλα, η καλύτερη συνταγή με όλα τα μυστικά της.


Υλικά Συνταγής

1 κιλό φράουλες
750 γραμ.-1 κιλό ζάχαρη
1/2 λεμόνι (χυμός)


 

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε τη μαρμελάδα φράουλα, πλένοντας πρώτα σχολαστικά τις φράουλες.
  •  Αφαιρούμε το κοτσανάκι. Με το χέρι τις λιώνουμε ζουλώντας τες και τις βάζουμε σε κατσαρόλα με χοντρή βάση.
  • Τις πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη. 
  • Αφήνουμε να σταθούν για 1 ώρα και να λιώσει η ζάχαρη από΄την υγρασία της φράουλας. 
  • Πότε πότε τις ανακατεύουμε. Με τον τρόπο αυτό θα λιώσει πολύ γρήγορα η ζάχαρη όταν μπει στη φωτιά. 
  • Αφήνουμε να πάρουν βράση σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. 
  • Ξαφρίζουμε τον αφρό όποτε είναι αναγκαίο. 
  • Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για σύνολο περίπου 25΄. 
  • Ανακατεύουμε τακτικά πάντα με ξύλινη κουτάλα
  • Η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη όταν μένει ελαφρώς συμπυκνωμένη μάζα πάνω στην ξύλινη κουτάλα. 
  • Τότε προσθέτουμε το χυμό και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 2΄. 
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα. 





Πρέπει να είναι ζεστά και αποστειρωμένα τα βάζα και ζεστή η μαρμελάδα.
Γεμίζουμε κάθε βαζάκι μέχρι το χείλος.
Σφραγίζουμε καλά με το καπάκι και τα γυρνάμε ανάποδα (με το καπάκι προς τα κάτω).
Τ’ αφήνουμε έτσι μέχρι να κρυώσουν. Μετά τα αποθηκεύουμε (Στο τέλος του άρθρου αναφέρω τον τρόπο αποστείρωσης)

Μυστικά για την καλύτερη μαρμελάδα φράουλα


1- Πότε καταλαβαίνω ότι έχει δέσει σωστά η μαρμελάδα φράουλα;

Όταν η μαρμελάδα θα αφήνει μία στρώση στην ράχη της κουτάλας είναι έτοιμη, οπότε την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Όσο είναι ζεστή η μαρμελάδα, θα σας φαίνεται αρκετά αραιή η πυκνότητα της. Όμως όσο θα κρυώνει,
θα αρχίσει να σφίγγει και να στέκεται.
Γιαυτό το λόγο, αν δεν είστε σίγουροι για το δέσιμο της μαρμελάδας, σας προτείνω να τη βγάλετε από τη φωτιά,
ακόμα κι αν σας φαίνεται ρευστή. Αν χρειαστεί, αφού κρυώσει τελείως ελέγχετε την πυκνότητά της
και την ξαναβράζετε για λίγα επιπλέον λεπτά, να δέσει σωστά.
Εάν χρησιμοποιείτε θερμόμετρο, η μαρμελάδα σας είναι έτοιμη όταν η ένδειξή του είναι από 104 έως 106 βαθμούς C.
Τότε ρίχνετε το λεμόνι, αφήνετε να πάρει μια βράση κι αποσύρετε από την φωτιά.

2 - Πώς θα πετύχω έντονο κόκκινο χρώμα στη μαρμελάδα φράουλα;

Να θυμάστε ότι όσο περισσότερη ώρα βράζετε μια μαρμελάδα, τόσο περισσότερο εξατμίζονται τα υγρά,
ψήνεται η ζάχαρη-καραμελώνει και σκουραίνει το χρώμα της,
με αποτέλεσμα να σκουραίνει και η μαρμελάδα.
Υπολογίστε βράσιμο γύρω στα 25΄ σε δυνατή φωτιά, για μαρμελάδα με υπέροχο φραουλένιο χρώμα και άρωμα.

3- Μαρμελάδα με κομμάτια φρούτου ή μαρμελάδα λεία;

Αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό εξαρτάται πώς σας αρέσει.
Εγώ προτιμώ με κομμάτια φρούτου, γι’ αυτό πριν τις βάλω στην κατσαρόλα τις λιώνω ελαφρά με τα χέρια.
Έτσι έχω και κομμάτια φράουλας στη μαρμελάδα μου.
Αν επιθυμείτε λεία μαρμελάδα ψιλοκόψτε της φράουλες στο μπλέντερ

4- Πόση ζάχαρη βάζω στη μαρμελάδα φράουλα;

Είναι στην διάθεσή σας να μειώσετε τη ζάχαρη στη μαρμελάδα φράουλα.
Μπορείτε να αφαιρέσετε μέχρι και 250 γραμ. ζάχαρη αν την θέλετε λιγότερο γλυκιά.
Ή αν οι φράουλες είναι πολύ γλυκές, γιατί μερικές φορές δεν έχουν την επιθυμητή γλύκα της φράουλας.
Μην αφαιρέσετε παραπάνω όμως, γιατί μετά δεν θα δέσει σωστά.
Η ζάχαρη είναι συντηρητικό και βοηθάει στην σωστή πυκνότητα και συντήρηση της μαρμελάδας.


 


ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΚΟΜΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ:


•Όταν έχετε μεγάλη ποσότητα φράουλες πχ διπλάσια από αυτή που σας λέω, ποτέ μην κάνετε όλη μαζί την ποσότητα σε μια κατσαρόλα.
Είναι προτιμότερο να μοιράσετε τη μαρμελάδα σε δυο δόσεις, για πιο σωστό βράσιμο και άριστο αποτέλεσμα σε χρώμα γεύση και πυκνότητα.

•Επιλέξτε φράουλες κατακόκκινες, ώριμες και σφιχτές. Φράουλες λιωμένες ή με χτυπήματα, θα αλλοιώσουν τη γεύση της μαρμελάδας σας.

•Πρώτα πλύντε σχολαστικά τις φράουλες με το κοτσάνι, κάτω από τρεχούμενο νερό.

•Ποτέ μη μουλιάζετε τις φράουλες σε μπολ με νερό γιατί ρουφούν νερό κι αλλοιώνουν την σύσταση της μαρμελάδας.

•Αφαιρέστε το κοτσάνι αφού πλύνετε καλά τις φράουλες. Αλλιώς αν το έχετε βγάλει από πριν, θα ρουφήξουν νερά που θα τα βγάλουν μέσα στην κατσαρόλα.

•Προς το τέλος του βρασμού της μαρμελάδας, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.

•Είναι βασικό τα βάζα που θα συντηρήσουμε την μαρμελάδα να είναι αποστειρωμένα και ζεστά για την καλή συντήρησή της.

•Όταν κρυώσουν τα βάζα, τα αποθηκεύουμε σε ντουλάπι. Όταν ανοίξουμε ένα βάζο μαρμελάδα, το συντηρούμε στο ψυγείο.

•Εάν σε κάθε µαρµελάδα που φτιάχνετε τρίβετε µέσα ½ µήλο, θα δέσει πιο σωστά
λόγω της µεγάλης περιεκτικότητας του µήλου σε πηκτίνη.

Για να αποστειρώσετε τα βάζα που θέλετε να χρησιμοποιήσετε, ακολουθήστε την παρακάτω διαδικασία.


  • Για να διατηρηθεί μια μαρμελάδα ή ένα γλυκό του κουταλιού για πολύ καιρό, θα χρειαστεί να αποστειρώσουμε πρώτα τα βάζα. 
  • Τα πλένουμε (μαζί και τα καπάκια τους) και τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό. 
  • Τα τοποθετούμε ανάποδα πάνω σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε στρώσει με μια καθαρή και σιδερωμένη πετσέτα κουζίνας. 
  • Βάζουμε το ταψί στο φούρνο, στους 100°C (αέρα ή αντιστάσεις) για 15 λεπτά. 
  • Μόλις τα βγάλουμε, τα γεμίζουμε με το γλυκό. 
  • Καλύτερα τα βάζα και το γλυκό να είναι ακόμα ζεστά. 
  • Τα γεμίζουμε μέχρι επάνω, για να εγκλωβιστεί όσο το δυνατόν λιγότερος αέρας στο βάζο. Κλείνουμε ερμητικά με το καπάκι και τοποθετούμε το βάζο ανάποδα μέχρι να κρυώσει καλά το περιεχόμενο. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται κονσερβοποίηση και μπορούμε να φυλάξουμε το βάζο στο ντουλάπι μας για πολλούς μήνες. 
  • Αν το ανοίξουμε, το βάζουμε στο ψυγείο.



    Σας ευχομαι ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!

    Την συνταγή μας την έστειλε ο Λεωνίδας Πουλιάσης !! Ευχαριστούμε!!