Header Ads

Header ADS

Breaking News

Η ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ.....

Η ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ.....ΑΚΟΛΟΥΘΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΚΑΙ ΣΤΡΩΣΙΜΟ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ..........
11 Σεπτέμβρη 2017.......
Η πρώτη μας χορτόπιτα για φέτος με χόρτα σπαρτά, ποτιστικά ……. Μπήκε ο Σεπτέμβρης αλλά το καλοκαιράκι παραμένει ….
Το δροσερό αεράκι περνά από τα φύλλα των δέντρων και ηχεί σαν μελωδία ….....
Ο τρύγος άρχισε και οι πρώτες βροχές δεν έπεσαν ακόμα…… Στη λαϊκή αγορά εμφανίστηκαν τα πρώτα ποτιστικά λάπατα…..
-Σπαρτά είναι, μου είπε η παραγωγός που τα πουλούσε…….. Το καλοκαιρινό σπανάκι είναι άφθονο πάνω στους πάγκους και τα σέσκουλα πρωί- πρωί κομμένα και δροσερά …. Πήρα και λίγα βλίτα, φρέσκα κρεμμυδάκια, πράσα και μυρωδικά …….και η πρώτη πίτα του Σεπτέμβρη στήθηκε και μοσχοβόλησε το σπίτι …………….
Για την τέλεια χορτόπιτα μεγάλη σημασία έχει η πρώτη ύλη.........δηλ...τα χόρτα αλλά σημαντικός παράγοντας είναι και η σύνθεση της πίτας.........
Μια καλή χορτόπιτα θέλει γευστική ισορρόπία από τα διάφορα διαφορετικά χόρτα της εποχής......Και το Σεπτέμβρη όπως προανέφερα τα άγρια χόρτα δεν υπάρχουν αλλά τα σπαρτά έχουν ήδη εμφανιστεί......
Με τι χόρτα μπορούμε να φτιάξουμε αυτή την εποχή την χορτόπιτα μας………..
καλοκαιρινό σπανάκι βρίσκουμε άφθονο αυτή την εποχή, σέσκουλα, λάπατα, λίγα βλίτα (μια χούφτα), φρέσκα κρεμμυδάκια, 1-2 πράσα ψιλοκομμένα, ένα ξερό κρεμμύδι, και τα μυρωδικά μας άφθονα (μαϊντανός, άνηθος, δυόσμος)………………
Λίγο τραχανά, και τυρί φέτα όση μας αρέσει………….
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ…………..
500 γρ. αλεύρι, μια πρέζα αλάτι, 4- 5 κ. σ. ελαιόλαδο, 3 κ. σ τσίπουρο νερό όσο πάρει ………………..
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ …..
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΧΟΡΤΑ....
..
Καθαρίζουμε τα χόρτα μας και τα πλένουμε πολύ καλά……………. Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια , τα πράσα και το ξερό κρεμμύδι και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ........... Συνεχίζουμε να ψιλοκόβουμε τα υπόλοιπα χόρτα και τα μυρωδικά μας…(μαϊντανό, άνηθο και δυόσμο) …… Τα τοποθετούμε όλα στο μπολ με τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τα πράσα και το ξερό κρεμμύδι.. …
Τρίβουμε με ανθό αλατιού τα χόρτα μας και προσθέτουμε τον τραχανά και την φέτα . (όση μας αρέσει)............
Ρίχνουμε 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε.....
ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ
Ανοίγουμε συνολικά 5 φύλλα.........
Τα 2 φύλλα είναι πολυ μεγαλύτερα απο το ταψί μας ώστε να προεξέχουν κατα πολύ .......
Και τα υπόλοιπα 3 είναι μικρότερα ίσα με την περιφέρεια του ταψιού μας.........
Ανοίγουμε πρώτα το ένα από τα μικρά φύλλα και το αφήνουμε να στεγνώσει λίγο.......
Στη συνέχεια ανοίγουμε τα 2 μεγαλύτερα...........
Στρώνουμε τα 2 μεγάλα φύλλα στο κάτω μέρος του ταψιού …… Περνάμε το καθένα με ελαιόλαδο ......... Προσθέτουμε τα μισά από τα χόρτα μας και γυρίζουμε προς τα μέσα το μέρος του κάτω φύλλου που στρώσαμε δεύτερο......
Περνάμε το μέρος του φύλλου που γυρίσαμε με ελαιόλαδο........
Στρώνουμε το μικρό φύλλο που ανοίξαμε πρώτο (και το αφήσαμε να στεγνώσει).....
έτσι ώστε να καλύψει μόνο την επιφανεια της πίτας χωρις να προεξέχει από το ταψί .......
Το περνάμε με ελαιόλαδο και απλωνουμε τα υπόλοιπα χόρτα......
Στη συνέχεια στρώνουμε υπόλοιπα 2 μικρά φύλλα πάνω από τα χόρτα μας να τα σκεπάσουν και πάλι περνώντας το κάθε φύλλο με ελαιόλαδο....... Περνάμε το επάνω φύλλο με ελαιόλαδο και ραντίζουμε την πίτα μας με σταγόνες νερού.........
Την χαράζουμε Ψήνουμε την πίτα μας για μια ώρα περίπου στους 200ο C.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Τη συνταγή μας την εστειλε η  Marianna Karas !